Vetenskap eller villfarelse

Vetskap eller villfarelse

Kan man uppfinna en maskin som fungerar utan tillförsel av energi? Är slagrutan ett effektivare sätt att hitta vatten än en ren gissning? Har kvantfysiken förenat fysik och mystik?

I Vetenskap och villfarelse granskar forskare och vetenskapsmän fenomen i vetenskapens utkanter som astrologi, homeopati och parapsykologi. Här förklaras hur sierskor och spåmän arbetar, varför det är möjligt att gå på glödande kol och hur man ska förstå religiösa mirakler och nära döden-upplevelser. Även ras- och skapelsemyter liksom förekomsten av oidentifierade flygande föremål, UFO, utsätts för kritiskt skärskådande. Boken avslutas med en redogörelse för pseudovetenskaplig forskning vid svenska universitet och hur man kan undersöka kontroversiella fenomen utan att falla i vanliga fallgropar genom att använda sig av beprövade vetenskapliga metoder som blindtester, kontrollgrupper och statistisk signifikans.

Vetenskap och villfarelse är redigerad av Jesper Jerkert, ordförande i skeptikerorganisationen Vetenskap och folkbildning, och Sven-Ove Hansson, professor i filosofi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Boken kommer att användas som kurslitteratur vid KTH, Luleå och Kristianstad Högskola.

Författare
(Jesper Jerkert & Sven Ove Hansson (red.).)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Leopard, Scandbook 2005 Sverige, Stockholm, Falun 348 sidor. ill. 24 cm 978-91-7343-085-2